De bemanning van de Zuiderzee

Altijd een warm welkom

Schipper Arnold

Als zoon van een mijnwerker was hij in zijn jeugd op zoek naar de horizon. Dit vond hij op oude zeilschepen. Sinds 1995 is hij schipper en eigenaar van de Zuiderzee. Woont leeft en werkt op het schip. Arnold is een zeer ervaren schipper, die het vaargebied IJsselmeer en Waddenzee op zijn duimpje kent.

Graag geeft hij onder deskundige leiding het roer uit handen. Hij geniet samen met zijn gasten van het zeilen, de ruimte en stilte op het water. Getrouwd met zijn andere grote liefde Pilou, trotse vader van 3 prachtige kinderen: Roman, Lila en Feia Mare.

Bemanning van de Zuiderzee - scheepskok en gastvrouw Pilou

Gastvrouw Pilou

Tijdens een tussenjaar kwam zij op de Zuiderzee terecht en vond de liefde. Haar journalistieke opleiding én zeevaartschool komt goed van pas bij de veelzijdige werkzaamheden aan boord. In de winter werkt ze 7 dagen per week aan de website en andere promotie-ideetjes voor het schip en tijdens het zeilseizoen schildert ze tijdens ‘de vrije dagen’ de biesjes van haar schip.

Op de dagen voordat de gasten komen is Pilou druk in de weer met het schoonmaken van het schip en het bakken van taarten en bereiden van salades voor de buffetten.

Scheepsmaat Roman

Als schipperszoon ben je natuurlijk altijd de klos. Klusjes boven in de mast, maar ook het zware ontroest werk – je ontkomt er maar nauwelijks aan. Dus besloot Roman om de HBO opleiding verpleegkunde te doen en te kiezen voor wat écht bij hem past: mensen in nood helpen. Zijn doel is om op de ambulance terecht te komen.

Tussen zijn stage- en studiedagen door is hij af en toe in charge op het voordek. Met veel handigheid en een uitgebreide uitleg krijgt hij samen met de gasten het schip onder zeil. En dan… heerlijk ontspannen op het achterdek….. tot de kombuis weer een extra handje kan gebruiken of de schipper een collega-schip ontdekt om een wedstrijdje mee te zeilen.

Lila

Kombuis-talent Lila

Schippersdochter Lila leerde al jong dat het heel gezelligheid is als er gasten aan boord zijn. Destijds maakten we met de Zuiderzee nog lange zeiltochten en organiseerde ze maar al te graag Duits-Nederlandse spelletjesmiddagen benedendeks terwijl de ouders buiten konden genieten van het schip onder zeil.

Inmiddels gebruikt ze haar organisatie-talent in de kombuis waar ze met veel zorg de buffetten opmaakt en zorgt dat de gasten voorzien zijn van drankjes. We hopen nog lang van haar creativiteit te mogen genieten… waarschijnlijk toch iets minder frequent, want de universiteit roept al!

Kluivermaatje Feia

Liefst staat ze al met zus en mama in de kombuis om het eten voor te bereiden. Ze serveert graag een borrelhapje en vindt het heerlijk achter het roer te zitten. Feia heeft een echt gevoel voor het zeilen en is zeer leergierig en een meedenkende luisteraar. Dat komt altijd goed uit op het achterdek, waar nogal wat stoere verhalen langskomen.

Doordeweeks gaat ze naar school en fantaseert alvast over haar schip waar ze later een heleboel dieren op wil laten wonen. Feia is regelmatig bij opa en oma of oom Migo en tante Marieke aan de wal.

Migo

Migo

Hij is het kleine (maar wel grotere) broertje van Pilou en vaart veel van onze zeiltochten mee als voordekker. Hij is van het learning-by-doing, dus zal de gasten graag direct de touwtjes uit handen geven en met een ontspannen sociaal gesprek tussen de gasten staan.

Hij werkt ook in Pakhuis de Zwijger en bij Bromet Filmschool en heeft dit jaar de eerste Drijf in Waterland georganiseerd, een openlucht filmavond op het water.

Onze superinvallers Elias, Sara, Ilonka, Miranda, Paul en Erik

We zeilen met allemaal bijzonder leuke mensen. Een aantal eigenschappen hebben ze allemaal: ze zijn gastvrij, enthousiast en veelzijdig! De ene met een hele uitgebreide zeilinstructie en de ander met  veel vertrouwen in het doen. De ene met veel ervaring op zeeschepen en/of met jarenlang ervaring met gasten op een eigen zeilschip en nu werkzaam als docente Duits op de zeevaartschool of in de coaching en de ander bezig met een universitaire opleiding geologie en meteorologie of geneeskunde en splinternieuw in het vaarwereldje met een berg kennis uit andere werelden.

Het fantastische wal-team: opa, oma, Marieke, alweer Migo, Elsa, Tamara

en nog zoveel meer lieverds… Bedankt voor allerhande klussen, mentale ondersteuning en oppas-werk!!!!